Äkkilähdöt

Vaikka yleensä ulkomaille lähdettäessä matkan suunnittelu aloitetaan hyvissä ajoin, voi nopeasti lähtevällä äkkilähdöllä kuitenkin päästä matkalle paljon edullisemmin. Äkkilähdöt ovat matkatoimistojen tarjoamia viimehetken matkoja, jotka ovat joko jääneet myymättä tai sitten joku on peruuttanut matkansa. Matkatoimistolle, hotelleille ja lentokoneille ei ole edullista pitää paikkoja tyhjillään, ja siksi on parempi myydä viimeiset paikat vaikka paljon halvemmalla, kuin olla kokonaan myymättä.

Äkkilähdöt ovat yleensä valmismatkoja, joihin kuuluu sekä lennot että majoitus, mutta pelkille lennoillekin on mahdollista äkkilähtö löytää, joskaan niitä ei ole läheskään niin paljoa. Valmismatkoina äkkilähtöjä voi löytää vaikka minkälaisiin kohteisiin, kauas ja hieman lähemmäs, ja siksi niiden etsiminen onkin niin jännittävää. Erityisesti suosituimpiin lomakohteisiin on tarjolla useampia äkkilähtöjä, mutta toisinaan äkkilähdön voi löytää myös johonkin harvinaisempaan kohteeseen.

Kuinka äkkilähtö napataan

Äkkilähtöjä etsitään kätevimmin netistä matkatoimistojen sivuilta, tai sitten sivustoilta joille kootaan useampien eri matkanjärjestäjien äkkilähtöjä, vähän samaan tapaan kuin lentoja vertaillessa. Myös matkanjärjestäjälle soittamalla tai lähettämällä sähköpostia voi löytää äkkilähdön, tai jos oikein haluaa lisää jännitystä elämäänsä, voi aina pakata kamppeet valmiiksi ja lähteä lentokentälle odottamaan ja kyselemään matkatoimistojen tiskeiltä peruutuspaikkoja. Silloin ei edes etukäteen tiedetä, mihin saatetaan samana päivänä päätyä, sillä se selviää vasta lentokentällä juuri ennen lähtöä, ja jännitystä siis riittää.

Kun äkkilähtöjä etsitään netistä, kannattaa olla nopea. Parhaat äkkilähdöt viedään käsistä, ja jos löytää hyvän, ei ole aikaa jäädä liiaksi miettimään, tai voi jäädä kokonaan ilman. Halpoja äkkilähtöjä kannattaa etsiä sesonkien ulkopuolelta, sillä koululaisten loma-aikoina hinnat ovat korkeammalla, ja äkkilähtöä voi olla vaikeampi saada.

Kenelle äkkilähdöt sopivat

Äkkilähdöt sopivat hyvin etenkin sellaisille henkilöille, jotka ovat valmiita matkustamaan sesonkien ulkopuolella. Ne ovat sitä edullisempia, mitä lähempänä lähtöpäivää ollaan, ja edullisia äkkilähtöjä etsivän kannattaa siis olla valmiina lähtemään erittäin lyhyellä varoitusajalla, ja olemaan myös joustava matkakohteiden suhteen. Hyviä äkkilähtöjä ei ihan joka päivä löydetä, ja jos on hyvin tarkka, mihin haluaa matkustaa, voi äkkilähdön löytäminen olla hankalaa. Joustavuutta tarvitaan myös majoituksen suhteen, sillä yleensä äkkilähdöissä majoitus on määrittelemätön, eli se selviää vasta paikan päällä. Tämä voi tarkoittaa vaatimattomampaa majoitusta, mutta toisaalta se voi myös olla korkeatasoinen hotelli, joten yllätys voi olla positiivinenkin. Kannattaa kuitenkin lähteä sellaisella asenteella, että ei haittaa, vaikka majoitus olisikin hieman vaatimattomampi.

Äkkilähdöllä lähtevän kannattaa myös matkustaa yksin tai kahdestaan, sillä näin äkkilähtö on paljon helpompi löytää ja valinnanvaraa on enemmän. Perheillekin voi löytyä äkkilähtö, mutta se on hankalampaa, ja siksi äkkilähtöjä suosivat ovatkin yleensä liikkeellä korkeintaan kahdestaan.